Jinekolojik Hastalıklar

Service Image

Jinekolojik Hastalıklar Nedir?

Dişi üreme sistemi, çeşitli organlardan oluşan karmaşık bir ağdır. Pek çok kadın ara sıra jinekolojik sorunlar yaşarken, çoğu utandıkları için ya da sorunun neye yol açabileceğini anlayamadıkları için tedavi için doktora gitmekten kaçınırlar.

Optimum cinsel sağlığı korumak için üreme sisteminizi etkileyebilecek yaygın hastalıkları bilmelisiniz. Belirtilerini ve semptomlarını bilerek, erken yardım isteyebilir ve gereksiz acılardan ve olası komplikasyonlardan kaçınabilirsiniz.

MAYA VE BAKTERİYEL ENFEKSİYONLAR

Vajina, dış müdahale olmaksızın onu doğal olarak kalıntılardan temizleyen kendi kendini temizleme mekanizmasına sahiptir. Bu mekanizmanın bir kısmı, vücut tarafından vajinal yüzeyde tutulan bakteri popülasyonudur. Bu bakteriler çoğunlukla laktik asit üreten, vajinayı asidik tutan ve tehlikeli organizmaların büyümesini baskılayan laktobasillerdir.

Ancak bazen, birkaç organizma doğal mikroflorayı ele geçirebilir. aşırı maya büyümesi meydana geldiğinde oluşur. Zararlı bakteriler laktobasilleri yendiğinde bakteriyel vajinozis oluşur.

Bu iki enfeksiyon, aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok semptomu paylaşır:

Ağrı
Kaşıntı
Enflamasyon
Deşarj
Seks veya idrara çıkma sırasında yanma hissi

Tedavi, doğrudan etkilenen bölgeye uygulanabilen veya ağızdan alınabilen ilaçlardan oluşur .

PELVİK İNFLAMATUAR HASTALIK

Rahim ağzı doğal olarak vajinadaki istilacı bakteri türlerinin üst üreme sistemine ulaşmasını engelleyen bir bariyer oluşturur. Ancak bakteri bu bariyeri aşmayı başarırsa, katlanarak çoğalabilir ve yaygın inflamasyona neden olarak pelvik inflamatuar hastalığa (PID) yol açabilir.

PID'li kadınların hiçbir semptomu olmayabilir; ancak semptomları olduğunda, pelviste genel ağrıya, ateşe, ağrılı cinsel ilişkiye ve adet döngüleri arasında anormal kanamaya neden olabilir.

Tedavi edilmediği takdirde, PID , embriyonun uterus dışına implante edildiği kısırlığa ve ektopik gebeliğe yol açabilir . Kronik ağrı da oluşabilir.

İDRAR YOLU ENFEKSİYONU

Kadınlar, erkeklere kıyasla mesaneye giden nispeten kısa üretralara sahiptir. Üretral açıklık, her ikisi de önemli bakteri popülasyonlarına sahip olan anüs ve vajinaya yakındır. Bu bakteriler üretrayı enfekte etmeyi başarırsa, mesaneye ulaşıp orada çoğalabilir ve enfeksiyonu idrar yolunun geri kalanına yayabilir.

İdrar yolu enfeksiyonu (İYE), ağrılı idrara çıkma, sürekli idrara çıkma dürtüsü ve bulanık veya kanlı idrar olarak kendini gösterir. Üşüme ve yüksek ateş gibi genel enfeksiyon belirtileri de mevcut olabilir.

İYE'ler, bakterileri idrar yolundan temizlemeye yardımcı olmak için sıklıkla antibiyotik ve uygun hidrasyon ile tedavi edilir.

POLİKİSTİK OVER HASTALIĞI

Burada listelenen diğer enfeksiyon ve hastalıkların aksine, polikistik over hastalığına hormonal bir sorun neden olur. Aşırı miktarda androjen veya erkeklik hormonu bu durumla ilişkilidir.

Semptomlar tipik olarak düzensiz dönemler, kısırlık ve obeziteyi içerir. Tedavi, kilo kaybını teşvik etmek için yaşam tarzı değişikliklerini ve hormon seviyelerini yönetmek için ilaçları içerir.