Yüksek Riskli Gebelik

Service Image

Yüksek riskli hamilelik ne anlama geliyor?

Hepsi olmasa da çoğu anne adayı, bebeklerinin sağlığı konusunda endişelenir. Hamileliğinizin yüksek riskli olduğunu duymak bu endişeleri artırabilir. Ancak yüksek riskli bir hamilelik, otomatik olarak hamileliğinizin daha zor olacağı veya bebeğinizin sağlıklı olmayacağı anlamına gelmez.

Yüksek riskli hamilelik tam olarak ne anlama geliyor? İşte yüksek riskli gebelikler hakkında sekiz gerçek:

Hamileliği yüksek riskli hale getirebilecek bazı faktörler vardır.

Yüksek riskli bir hamilelik, sağlıklı bir hamilelik ve doğum için ekstra bakım ve izlemenin gerekli olduğu anlamına gelir. Aşağıdaki koşullar yüksek riskli bir hamileliğe yol açabilir:

Anne yaşı (çok genç veya 35 yaşından büyük olmak )
Zayıf veya fazla kilolu olmak
Mevcut veya önceki bir sağlık durumu:
Yüksek tansiyon/hipertansiyon
Diyabet
Otoimmün bozukluk (örneğin, lupus, tiroid hastalığı)
Kanser
Kan bozukluğu (örneğin, orak hücre hastalığı)
Kronik böbrek hastalığı
HIV veya AIDS, CYBE (herpes)
Endişe ve depresyon
Önceki hamilelikteki sorunlar (örneğin, erken doğum, düşük)
İkizlere veya diğer katlara hamile olmak

Bazı gebelikler düşük riskli başlayıp yüksek riskli hale gelebilir.

Bazı gebelikler yüksek riskli başlarken, diğerleri ilerledikçe yüksek riskli hale gelir. Hamileyken veya doğum sırasında, gestasyonel diyabet veya preeklampsi gibi sizi yüksek risk kategorisine sokabilecek durumlar geliştirebilirsiniz.

Bazen doğum öncesi testlerin sonuçları hamileliğinizi yüksek riskli hale getirebilir. Doğum öncesi testler, bebeğinizin belirli bir doğum kusuru veya genetik veya kromozomal durumla doğma riskini değerlendirmenize yardımcı olabilir. Genetik taramalardan sonra danışmanlık verilmektedir.

Yüksek riskli bir hamilelik sırasında doktorunuz sizi yakından izleyecektir.

Hamileliğiniz yüksek risk olarak kabul edilirse, doktorunuz sağlığınızı ve hamileliğinizin ilerlemesini yakından izleyecektir. Maternal fetal tıp uzmanına sevk edilebilirsiniz.

Gelişmekte olan bebeğinizi değerlendirmek için hamilelik sırasında özel testler yapmış olabilirsiniz. Bu, daha sık doğum öncesi ziyaretler, kan testleri, düzenli fetal kalp hızı izleme, koryon villus örneklemesi, amniyosentez, fetal ekokardiyografi, ayrıntılı fetal ultrason taraması, glikoz izleme (diyabetiniz varsa) ve anne veya fetal problemler için konsültasyon içerebilir.

Yüksek riskli gebeliklerde uzmanlığı olan bir doktor bulmak önemlidir.

Yüksek riskli gebelikleri olan kadınlar, anne fetal tıp uzmanı (perinatolog olarak da adlandırılır) dahil olmak üzere uzman bir doktor ekibinden bakım almayı düşünmelidir. Maternal fetal tıp uzmanı, komplike veya yüksek riskli gebelikleri olan kadınlara bakma konusunda özel eğitim ve deneyime sahip bir kadın doğum uzmanı-jinekologdur (OB-GYN). Anne fetal tıp uzmanı, ikinizi de mümkün olduğunca sağlıklı tutmak için bebeğinizin büyümesini takip edecek ve sağlığınızı yönetecektir.

Yüksek riskli gebeliği olan kadınlar için hastanede doğum önerilir.

Yüksek riskli hamile kadınlar için hastane en iyi seçenektir. Erken doğum, özellikle katları olan kadınlar için yüksek riskli gebeliklerde yaygındır. Ayrıca, bazen yüksek riskli bir hamilelik, doğum sırasında sorunlara neden olabilir. Hastaneler, doğum sürecini yakından takip edecek ve ortaya çıkarsa komplikasyonları ele alacak uygun donanıma, teknolojiye ve personele sahiptir.

Sağlıksız yaşam tarzı alışkanlıkları hamilelik sırasında sorun yaşama riskinizi artırır.

Hamilelik sırasında kendinize nasıl baktığınız çok önemlidir - özellikle hamileliğiniz yüksek riskliyse. Sigara içmek , alkol almak veya madde bağımlılığı sorun yaşama riskinizi artırır. Hamilelik sırasında sigara içmenin veya içmenin güvenli bir seviyesi yoktur. “Hafif” bir alışkanlık bile bebeğinizin büyüme ve gelişimi üzerinde düşük, erken doğum, doğum kusurları, büyüme eksiklikleri, ölü doğum ve ani bebek ölümü sendromu gibi yıkıcı etkilere neden olabilir .

Yüksek riskli gebelik komplikasyonlarını azaltmak için yapabileceğiniz şeyler vardır.

Hamileliğiniz yüksek riskli olarak kabul ediliyorsa, sizin ve bebeğinizin sağlığını artırmak ve hamilelik komplikasyonlarından kaçınmak için yapabileceğiniz şeyler vardır:

Bir önyargı ziyareti planlayın.
Hamile kalmadan önce sağlıklı bir kiloya ulaşın .
Maternal fetal tıp uzmanı gibi yüksek riskli gebeliklerde bir uzman bulun.
Durumunuz ve hamileliğinizi neyin yüksek riskli hale getirdiği hakkında bilgi edinin.
Doktorunuzla erken ve düzenli doğum öncesi ziyaretler yapın.
Diyetinizi protein, meyve ve yeşil yapraklı sebzeler açısından zengin yiyecekleri içerecek şekilde değiştirin.
Sigara ve içki gibi kötü alışkanlıkları bırakın.
Mümkün olduğunca aktif kalın.
Duygusal esenliğiniz için destek almak için başkalarına ulaşın.

Hamilelik yüksek riskli olsa bile sağlıklı bir bebeğe sahip olmak mümkündür.

Yüksek riskli bir hamilelik sırasında bebeğinizin sağlığı hakkında endişeleriniz olması doğaldır. Yüksek risk, hamileliğinizde daha büyük bir tahmin edilemezlik şansı olduğu anlamına gelse de, komplikasyonların olacağını garanti etmez. Erken, düzenli ve iyi doğum öncesi bakım, yüksek riskli gebelikleri olan birçok kadının güvenli doğumlara ve sağlıklı, mutlu bebeklere sahip olmasını mümkün kılar.